Dramatisk kvalmatch mot Rubinen.
Leszek stor matchhjälte.

Huskvarna BK är klart för division två. Laget vann en synnerligen dramatisk matchserie mot Rubinen från Tranås med 2-1 i matcher. HBK vann den tredje och avgörande matchen över en serie med 4-1.
– Fantastiskt roligt. Klubben är tillbaka i tvåan. Vi var bäst när det verkligen gällde, säger en mycket glad coach i HBK, Bosse Thisell.

– Det är ännu roligare eftersom vi i första matchen blev totalt utspelade av Rubinen. Det var jättestarkt att vi kunde resa oss och, vinna de två sista matcherna och ta oss till tvåan, fortsätter han.
Nej, efter första matchen i Eksjö var det inte många som trodde på HBK. Rubinen sopade mer eller mindre banan med HBK-laget och vann matchen med hela 16-4.
– Vi var inte alls vakna och blev helt utspelade. Då var det många som hängde med huvudena och det var nog ingen som trodde att vi skulle kunna vända matchserien, säger Bosse Thisell.
– Men vi gjorde precis som förra året, men precis tvärtom…, fortsätter cochen.

Samma som förra året
Förra säsongen kvalade HBK mot mot Pondus från Nässjö och var då efter första matchen i klar ledning. Men nässjölaget vann andra matchen och av bara farten även den tredje och avgörande.
– Fördelen vi hade av det nu var att vi visste att det inte var kört efter bara en match. Vi gav inte upp, konstaterar Bosse.
Efter överkörningen mot Rubinen tog HBK ett allvarligt snack i omklädningsrummet och kom ut till andra matchen som ett helt annat lag. HBK vann med hela 14-6 och kvitterade matchserien till 1-1.
Leszek storspelade
– Vilken otrolig skillnad. Vi var heltända och alla spelarna gjorde fantastiska insatser. När vi i tredje serien sen bytte in Leszek Granizcka blev det extra tändning för hela laget. Jag har aldrig sett honom spela så bra någonsin, myser coachen.
Leszek kom in, efter att lagledaren singlat slant om han skulle göra bytet eller inte, och dominerade fullständigt. Han slog en bra bit över 200 i båda sina serier och tillsammans med Stickan Wisberg tog han båda de banpoäng som fanns kvar att spela om.
– Jag tog chansen när jag fick den. Och jag är väldigt nöjd att jag kunde vara med och hjälpa till och få upp laget i tvåan, säger Leszek, som efter matchen var tämligen hes efter allt skrikande.
Dramatisk avslutning
Inte minst tack vare Leszeks spel kunde HBK kvittera till 1-1 och kvalserien gick till en tredje och avgörande match över bara en serie.
– Lite konstigt att en hel säsong ska avgöras över enda serie. Men den här gången var det till vår fördel. Rubinenspelarna blev dessutom lite skärrade av att vi lyckats vända, så vi hade absolut fördel inför sista serien, det låg liksom i luften, menar Bosse coach.
HBK kopplade i den avgörande matchen greppet direkt och gick till ledning på tre av fyra banor. Det blev ganska tidigt klart att Olle och Björn skulle ta hem sitt banpoäng enkelt. Men i de två övriga banparen dröjde det till slutrutorna innan avgörandet kom. Spänningen var nästan olidlig, men när Tobbe Jansson och Anders Almqvist vann sin sin serie med bara några få kägelpoäng, och Leszek och Stickan strax därefter kunde säkra segern till 4-1 bröt jublet ut i Eksjö bowlinghall. Huskvarna BK var klart för tvåan.
Utmanande hemmahall
– Vi har ganska många nya spelare i laget, men nu visade vi att vi har fått en del rutin trots allt. Vi kunde hålla nerverna i styr och var verkligen bäst när det gällde, menar coachen, som tror HBK kan klara sig bra i tvåan också.
– Vi har gjort två bra säsonger i trean och har spelat bra både borta och hemma. Vi har en fantastisk stark lagkänsla och en hemmahall som verkligen har utmanande banor, vilket är till vår fördel. Jag tror att det här laget kan ställa till med en hel del bekymmer för de etablerade division två-lagen.

Pelle bäst med 810
I förlustmatchen med 4-16 blev Olle Assarsson bäste HBk-spelare med slagningen 750. I den andra matchen, som HBK vann med 14-6, var Pelle Thisell bäst på fina 810. Noteras ska där också att Leszek Graniczka dunkade in 424 poäng på de två serier han spelade.
I den avgörande matchen över en serie hade HBK tre spelare över 200 poäng, Olle Assarsson 244, Pelle Thisell 211 och Torbjörn Jansson 204.
Statistik och övriga resultatlistor kommer att uppdateras under kvällen.