Det har varit på gång ett tag, men nu är beslutet taget. Huskvarna BK kommer officiellt inte att finnas kvar som bowlingklubb. Därmed går klubben, som startade 2005, i graven. Det betyder också att den sista bowlingklubben från Huskvarna har försvunnit.

– Ja, det är en epok som går i graven. Det är riktigt sorgligt, men vi hade ont om spelare redan innan coronapandemin, på grund av den var det många som försvann. Till slut hade vi inte tillräckligt med folk vare sig för ett lag eller ens för en styrelse, säger Björn Tisell, som varit ordförande i klubben de senaste tretton åren.


HBK startade 2005 som Arena BC och fick snabbt ett stort antal nya medlemmar. Efter två säsongen i lägsta serien gick laget upp i division två och var bara något år senare på väg upp ännu en division, men förlorade den sista kvalmatchen. Klubben under flera år tre seniorlag samt ungdomslag i seriespel.

Klubben flyttade 2010 till Rosenlunds bowlinghall från Bowling Arena, vilket blev en mindre lyckad period i klubbens historia, trots namnbytet till Huskvarna BK. Laget halverade antalet medlemmar och åkte ner i trean. Flytten tillbaka till RC Bowl (Bowling Arena) några år senare hjälpte inte den nedåtgående trenden, spelarna blev allt färre och laget hamnade allt längre ner i serietabellen. Coronapandemin blev den definitiva dödsstöten för den en gång så livaktiga klubben. Vid två medlemsmöten hösten 2022, i augusti och den 12 november beslutades att föreningen skulle läggas ner.

Därmed är det också ändstationen för bowlingen i Huskvarna. HBK blev den sista av en lång rad bowlingklubbar från Huskvarna som existerat sedan bowlingen såg dagens ljus i Huskvarna i början av 1960-talet. HBK är i det sällskap knappast den mest framgångsrika föreningen, det har i stället varit klubbar som Husqvarna IF, Huskvarna BS och H-södra som genom åren försvarat Huskvarnas färger i bowlingsverige. Men alla dessa är sedan länge borta.
– Visst känns det tråkigt att behöva lägga ner klubben, så numera finns det ju inget lag från orten. men vi hade inget att välja på, konstaterar Björn Tisell.

De kvarvarande HBK-spelarna har sedan en tid redan varit klara för andra klubbar. Urban Josefsson, Kenneth Lund och Tobbe Johansson representerar numera Jönköpings KK. Andra har valt att spela i korpen, det finns nu minst ett par korplag med gamla HBK-spelare. Ytterligare några har valt att lägga av helt. Men HBK kommer inte att försvinna helt.
– Klubben finns visserligen inte längre officiellt, men vi kommer att vara kvar ändå. Förhoppningen är att vi ska kunna spela årliga KM-tävlingar, och ställa upp i korp- eller pensionärstävlingar. Vi har hela tiden varit ett gott gäng som hängt ihop och haft mycket roligt tillsammans. Det ska vi försöka fortsätta med så länge intresset finns, säger Björn Tisell.

Den här hemsidan kommer att finnas kvar, åtminstone ett tag till. Det har i dagarna också startats en facebookgrupp dit alla de som en gång i tiden spelat med Arena BC eller Huskvarna BK är välkomna att bli medlemmar.

I samband med klubbens sista styrelsemöte avgjordes de klubbmästerskap som aldrig kunde spelas 2020. Mer om detta i egen artikel senare ikväll.