HBK vann den viktiga toppmatchen mot streckkonkurrenten Hjo BK med hela 14-6. HBK tar därmed ett litet grepp om andraplatsen i tabellen.
– Nu har vi grepp på kvalplatsen till tvåan. Men det är långt kvar och vi har flera svåra bortamatcher, så mycket kan hända, säger spelande coachen Hasse Gustafsson.

Bilden: Olle och David blev HBK:s bästa spelare i mathen mot Hjo BK.

– Bland annat möter vi Hjo borta i allra sista seriematchen. Förmodligen är det där avgörs om vi ska få kvala uppåt eller inte, fortsätter han.
HBK tog överraskande enkelt grepp om matchen redan i första serien och gick till ledning med 4-1. detta följdes därefter upp med 3-2 i andra och ledning med 7-3 sammanlagt.
– Vi hade stor respekt för Hjo. I förra omgången vann de ju hemma mot JBK, som leder serien och fram till dess var obesegrade. Men hemmaplan är ju som bekant en stor fördel, den här gången var det vi som fick mest nytta av det, säger Hasse, som dock menar att siffrorna kunde varit större.
Bilden: Urban Josefsson var i högform och drog med sig hela laget.

– Ja, de tre banpoäng vi tappade på de två första serierna var med ytterst liten marginal, två av dem var med bara en poäng och den tredje med tio käglor. Om vi haft marginalerna lite mer på vår sida kunde vi varit i ledning med 10-0 efter de två första, skrattar han.
HBK trots det stora övertaget inte avgöra i tredje serien. Hjo stretade emot bra, så HBK fick nöja sig med 3-2 och sammanlagd ledning med 10-5. Men i fjärde och sista serien var det aldrig någon diskussion. Här vann HBK med 4-1 efter mycket bra spel och matchen sammanlagt med 14-6.
Bilden: Gästande Hjo BK hade svårt att hänga med i början av matchen.

– Skönt med en så pass stor seger mot vår kanske värsta konkurrent den här säsongen. Men som sagt, vi ska möta dem på bortaplan också. Där kommer det säkert att bli mycket, mycket tuffare, säger Gustafsson, som fick se två av HBK-spelarna slå över 800. David Pettersson, 809, och Olle Assarsson 805. det blev dessutom flera andra bra slagningar, så HBK fick sammanlagt ihop 5799 kägelpoäng, vilket är säsongens högsta lagresultat.
– Vi ändrade oljningsprogram från Allsvenskan 39 2016 till Allsvenskan 39 2018. Vi tyckte först det var en besvärlig omställning, men med det här resultatet ser det ju att varit ett bra grepp att byta, säger Hasse.
Bilden: Det vete fan hur den här bilden hamnade här. Men JKK:s Hampus Larsson är en riktig linslus, så mycket är klart.
Bilden: Tobbe Johansson slog 739 poäng, vilket är hans bästa den här säsongen.
Bilden: HBK ska senare i vår spela returmatch i Hjo. Då kommer det säkert att bli betydligt tuffare.