Som väntat blev Södra BK en alldeles för svår motståndare för HBK i kvalet till division två. Södra vann enkelt båda kvalmatcherna, som spelades i Nässjö. Första matchen med 13-7 och den andra, som bröts efter tre serier, med 11-4.
Bilden: Trots en bra start och ledning med 4-1 efter första serien kunde HBK aldrig på allvar hota Södra BK i kvalmatchen till division två.

– Vi var chanslösa, vilket vi räknat med. Södra har ett mycket bra lag och har spelat tuffa matcher i tvåan hela säsongen. Vi är nöjda med att vi tog oss så här långt i kvalet, säger Hasse Gustafsson, spelande coach i HBK.
Men efter första serien i första matchen såg det helt annorlunda ut. HBK rivstartade nämligen och tog respektlöst ledning i matchen med 4-1 mot ett märkbart skärrat Södra som hade svårt att hitta in på banorna. Men redan i andra serien vände Citylaget på matchen genom att vinna med 5-0 och av bara farten även tredje serien med 4-1. Matchen var därmed avgjord, Södra vann med 13-7.
– Lite synd att vi inte orkade fullfölja vårt spel från första serien. Men det var roligt att vi kunde skaka om dem lite i alla fall, säger Hasse, som kunde konstatera att Olle Assarsson blev HBK:s bäste spelare med 795 kägelpoäng, följd av David Pettersson på 732.
Bilden: Rutinerade Jonas Berglund, tidigare elitseriespelare i Mariestad och June, var en av dem som låg bakom Södra BK:s storseger mot HBK.

I den andra matchen gav Södra aldrig HBK någon chans att komma in i matchen. Första serien slutade 5-0 till de gröna. Även om HBK kom tillbaka och vann andra med 3-2 var avståndet för stort. Södra vann tredje serien med 4-1 och gick till ointaglig ledning med 11-4. Därmed bröts matchen. Södra BK får fortsätta spela i tvåan, medan HBK spelar i trean nästa säsong.
– Vi önskar Södra all lycka nästa säsong. De hade otur som hamnade negativt kval i år, egentligen har de ett lag som borde kunna vara med och kriga i toppen av tvåan och förmodligen ännu högre upp, säger Hasse Gustafsson.
Bilden: I andra matchen orkade HBK inte hänga med när Södraspelarna började strika.

– För vår del var kvalet en rolig avslutning på en säsong som trots allt varit ganska lyckad. Så här bra har vi inte lyckats i seriespelet på flera år. Vi har varit med och krigat i toppen av serien hela säsongen trots att vi gått runt på alla spelare och aldrig toppat laget förrän i kvalet. Det känns som att vi har något bra på gång, fortsätter Gustafsson.
I andra matchen blev David Pettersson HBK:s bäste spelare då han slog hela 595 kägelpoäng på de tre serier som spelades, näst bäst i HBK blev Olle Assarsson med 552.