Huskvarna BK svarade för en riktig skräll i första omgången av kvalet till tvåan. Laget slog ut favorittippade Kalmar AIK efter en dramatisk tillställning i Gamleby. HBK vann den tredje och avgörande matchen över en serie med 3-2 och är klart för andra kvalomgången.
Bilden: På fotot saknas Bo Thisell, som var reserv i matchen och fick därför vara fotograf.

– Jättekul, det här var verkligen en skrällseger, det var nog ingen som trodde att vi skulle ha en chans utom vi själva, säger den mycket nöjde coachen Hasse Gustafsson.
HBK tog sig till kvalet som tvåa i sin division tre-grupp och var det sista lag som tog en kvalplats. Kalmar var däremot ytterst nära att vinna serie och seedades därför högre. Östkustlaget hade dessutom tidigare under säsongen enkelt besegrat HBK i RC Bowl. Men när lagen på nytt möttes var det HBK som var det bästa laget. Och det med besked. Den första av de tre matcherna avbröts redan efter tre serier då HBK gått till ledning med hela 11-4.
Bilden: Avslutningen av andra matchen blev mycket spännande, HBK:s var ytterst nära att ta ikapp ett underläge med 2-8, men misslyckades med bara några käglors marginal.

– Det var oerhört starkt av oss. Vi var försenade och kom till hallen bara några minuter före matchstart, men samlade oss och gjorde en jättematch. Kalmar var inte beredda på att de skulle få så hårt motstånd, jag tror att vi tog dem lite på sängen. Vi hamnade i överläge redan i första serien och dem blev helt klart skärrade, konstaterar Hasse Gustafsson, som fick se sitt lag vinna första serien med 3-2, andra med 4-1 och sen slå sista spiken genom att vinna tredje serien med 4-1 och gå till sammanlagd ledning med 11-4, vilket också blev slutresultatet.
Bilden: I den tredje matchen över en serie ledde HBK klart, men i slutet kom Kalmar ikapp och avslutningen blev dramatisk.

Andra matchen fick en helt annan utveckling. Där var det i stället Kalmar som kopplade ett tidigt grepp vilket gav dem en ledning med hela 8-2 efter de två första.
– Vi slappnade alldeles för tidigt och trodde väl att vi skulle vinna enkelt, men det straffade sig, konstaterar Hasse.
Kämparandan och lagmoralen har varit HBK.s styrka hela säsongen. Det visade laget också i fortsättningen av matchen. I tredje rundan vände HBK matchen genom att vinna serien med hela 5-0 och göra matchen helt jämn inför sista serien, 7-8. Där såg sedan HBK ut att vara på väg att lyckas ta över matchen och avgöra kvalet. Men i sista stund vände Kalmar och vann serien med 3-2, efter att ha tagit hem diffen med bara fyra käglor. Därmed vann Kalmar matchen med 11-9 och tog kvalserien till en tredje och avgörande match över en serie.
– Det var jobbigt att förlora med så ynkligt lite, men jävligt starkt av oss att komma tillbaka på det sättet som vi gjorde. Det var fruktansvärt spännande och vi visade vi att inte på något sett gett upp. Den vändningen gav oss ett psykologiskt övertag inför sista matchen, analyserar coachen.
Bilden: Urban Josefsson är årets nykomling i HBK. Han blev bäste spelare i den sista och avgörande matchen och tog dessutom flera banpoäng tillsammans med David Pettersson.

Den tredje matchen blev minst lika dramatisk. HBK kopplade visserligen ett tidigt grepp och såg efter halva serien ut att tämligen enkelt gå mot segern. Men efter en del missar och ett par strikerader av Kalmar var matchen helt jämn inför de sista rutorna.
– Det var inte bra alls. Det var nästan så att vi slutade spela när vi ledde så klart, det gav Kalmar chansen att komma ikapp, som tur var redde det ut sig, pustar coachen.
Avslutningen blev rafflande där båda lagens spelare räknade varenda kägla som föll för att se åt vilket håll det skulle gå. Men ännu en gång var HBK det starkaste laget och vann två av banparen och till sist också kägelpoängen med 30 pinnar. Matchen slutade 3-2 till HBK.
– Nerverna spökade både hos oss och dem, men det var vi som var det bästa laget idag, säger Hasse Gustafsson.

Några högre slagningar var det inte tal om. Oljeprofilen i Gamleby visade sig vara svårspelad för båda lagen och i stället för att leta strikeföljder gällde det att spärra och undvika allt för många håluppställningar. Trots underlaget slog både HBK och Kalmar högre slagningar än något annat gästande division tre-lag gjort i hallen under hela säsongen.
Bäste spelare i första matchens tre serier blev Olle Assarsson med 520 följd av Pelle Thisell på 515. I andra matchen gjorde David Pettersson en strålande insats då han slog 730, följd av Olle Assarsson på 699 och Urban Josefsson på 690.
I sista matchen blev Urban Josefsson bäst med 176 kägelpoäng,. följd av Olle Assarsson på 169.
Bästa poängplockare blev banparet David Pettersson och Urban Josefsson som tog hem fyra av de fem serier de spelade tillsammans. Per Thisell och Olle Assarsson fick med sig sex av åtta spelade serier.
Bilden: Snart 80-årige Gunnar Bäckström gjorde en mycket bra insats i kvalseriens första match och tog flera banpoäng tillsammans med Hasse Gustafsson.

I andra omgången av kvalet blir det lokalderby mot Södra BK, som kvalar neråt.
Citylaget tvingades spela negativt kval efter att ha kommit på fjärde plats i sin division två-serie.
– Vi har mött Södra förr och har vunnit mot dem. Men de har ett riktigt bra och rutinerat lag med flera gamla junespelare i truppen, så dem är definitivt storfavoriter och ska i normala fall slå oss enkelt. Men nu är det kval och då kan allt hända. Vi har inget att förlora och ska ge dem så hårt motstånd vi bara kan, säger Hasse Gustafsson.
Matchen mot Södra kommer att spelas kommande helg, femte eller sjätte maj. Datum och plats, neutral plan, är ännu inte fastställd.