Ett allvarligt maskinfel i Sävsjö gjorde att matchen mellan Sture och Varta F avbröts efter två serier. Det avgjorde vilken motståndare HBK får möta i kvalet till tvåan.
I stället för att möta ett lag från Västergötland blir det nu Kalmar AIK som står för motståndet i första kvalomgången.

Bilden: Vinner HBK första kvalomgången mot Kalmar AIK ställs laget mot Södra BK i en avgörande match om en plats i tvåan.

– Mycket märkligt att ett maskinfel ska kunna avgöra. Om matchen i Sävsjö spelats färdigt hade troligen Varta F vunnit. Men tack vare att Sture vann gick de förbi oss i seedningen. I stället för att möta ett lag från Västergötland ställs vi därför mot Kalmar AIK. Men vi klagar definitivt inte, det ska bli roligt att möta Kalmar igen, säger HBK.s coach Hasse Gustafsson.
Kalmar AIK är dock vad det gäller resultaten inte någon drömmotståndare. När de båda lagen möttes i RC Bowl tidigt under vårsäsongen vann Kalmar klart med 12-7.
– Det är en tuff motståndare för oss, men det hade säkert inte blivit lättare om vi fått möta ett lag från Västergötland, säger coachen.
Någon ändring av vilket lag HBK eventuellt ställs mot i en eventuell andra kvalomgång blev det dock inte, det blir Södra BK. Men även det avgjordes i sista omgången. När Södra BK förlorade hemma samtidigt som BK 62 vann dubbelt i Växjö bytte de båda division två-lagen plats med varandra i kvalstegen, och Södra placerades på samma del av kvalstegen som HBK hamnat på.
– Jättekul, går vi till andra rundan blir det en match att se fram mot, det är alltid roligt att möta Södra och ett derby som gäller så mycket kan inte bli annat än kul, säger Hasse Gustafsson.

Så här spelas kvalet till Division 2 Östra Götaland

Omg 1 (28 el 29/4)
Sture – Marbodal F2
Kalmar AIK – Huskvarna BK

Omg 2 (5 el 6/5)
BK 62 – segr Sture/Marbodal
Södra BK – segr Kalmar/HBK
Team Växjö F – Raketen
Vetlanda – Pondus

Vuinnarna i kvalomgång spelar i tvåan nästa säsong.