Den viktiga hemmamatchen mot Eksjö F blev minst sagt dramatisk. HBK behövde en seger för att säkra andraplatsen i serien och därmed en kvalplats till tvåan, men mittenlaget Eksjö bjöd på mycket hårt motstånd.
HBK hamnade tidigt i underläge och det var först i de allra sista käglorna i sista serien segern kunde säkras.

Bilden: Urban Josefsson gjorde en av sina bästa matcher någonsin och tog tillsammans med David Pettersson flera viktiga banpoäng.

– En ruskigt spännande match. men jag är nöjd, nöjd, nöjd, säger coachen Hasse Gustafsson, som själv fick hoppa in i den avslutande serien.
– Nu visade vi vilken styrka det finns i det här laget. Vi var riktigt illa ute, men vände och vann. Det här är något vi kommer att ha nytta av i kvalet, fortsätter han.
När HBK:s hårdaste konkurrent om andraplatsen i serien, Swedoor, förlorade i Hultsfred mot Varta F stod det klart att HBK behövde en seger mot Eksjö för att redan innan sista spelomgången säkra kvalplatsen till tvåan. Mittenlaget Eksjö såg på förhand att bli en inte allt för svår motståndare, för bara några veckor sedan vann HBK mot Eksjö på bortaplan med stora siffror.
– Men Eksjö bjöd på betydligt bättre motstånd den här gången. Så vi fick verkligen jobba hårt för poängen, konstaterar Hasse Gustafsson, som i första omgången fick se Eksjö mer eller mindre köra över HBK.
Bilden: Olle Assarsson blev bäste spelare i HBK då han slog 860 kägelpoäng, vilket är nytt årsbästa för hans del.

HBK i underläge direkt
– Vi hamnade i underläge med 1-4 direkt. Det värsta var att vi inte spelade dåligt, vi slog ju närmare 1400 sammanlagt, det var Eksjö som spelade fantastiskt bra. Då förstod vi att det inte skulle bli så enkelt att säkra kvalplatsen som vi hoppats, fortsätter coachen.
Taggade inför uppgiften höjde HBK sin spelnivå ordentligt i andra serien och slog sammanlagt hela 1491 poäng. Trots det blev det bara seger med 3-1 i serien och fortsatt underläge. I tredje rundan fortsatte HBK spela bra och fick den här gången utdelning, vann serien med 4-1 och gick till ledning med 8-6.
– Men det kände inte på något sätt säkert. Eksjö gjorde också en mycket bra serie, men det var vi som hade marginalerna på vår sida den här gången, säger Hasse.

Spännande avslutning
Sista serien blev därför ruggigt spännande. HBK behövde två banpoäng för att säkra segern men hamnade redan från början i underläge på tre av fyra banpar där Urban Josefsson och David Pettersson höll uppe spelet bäst. Avslutningen blev dramatisk. I slutet av serien lyckades Tommy Wadenrud och Tobbe Jansson vända till överläge och i matchens allra sista ruta gick Olle Assarsson och Dan Gunnarsson förbi sina motståndare och tog hem banpoängen med bara ett par käglors marginal. HBK vann serien med 3-2 och matchen sammanlagt med 11-8.
– En fantastisk avslutning på en enormt spännande match. Vi var illa ute i sista rundan men räddade poängen, så man kan inte vara annat än nöjd, säger Hasse Gustafsson.
Bilden: Coachen Hasse Gustafsson är nöjd med sina HBK-spelare efter den viktiga segern mot Eksjö F. Nu ser han fram mot kvalet till tvåan där det med lite tur kan bli lokalderby mot Södra BK

Nu väntar kval till tvåan
Kvalspelet har förändrats sedan HBK kvalspelade senast för några år sedan. Numera flyttas seriesegrarna i trean upp direkt och bara tvåorna kvalar uppåt. Men det blir ett tufft kval för division tre-tvåorna som där ställs mot fyrorna och femmorna från de olika division tvågrupperna. I en första kvalomgång väntar dock en annan tvåa från division tre. Vilken motståndare HBK blir inte helt klart förrän när sista spelomgången är avgjord.
– Men om de nuvarande tabellerna står sig kommer vi i första kvalomgången att möta BK 64 F från Töreboda, som ser ut att bli tvåa i Nordöstra Götalandsserien. Skulle vi vinna där får vi möta Södra BK i en avgörande match om en plats i tvåan. Tar vi oss dit blir det verkligen en match att se fram mot. Dels blir det derby, dels gäller det mycket för båda lagen och förhoppningsvis spelas matchen i Jönköping så det kan komma en hel del publik, säger Hasse Gustafsson.
– Kul att vi dessutom ser ut att ha en bra formkurva just nu. Mot Eksjö slog vi vår högsta slagning på hemmaplan den här säsongen. Förr om åren har det sett ungefär likadant ut, vi har spelat bättre ju närmare serieavslutningen vi kommit. Skillnaden den här gången är att det inte tar slut när serien är klar, utan att vi har ett kval framför oss.