HBK:s b-lag hade en tuff bortaresa i säsongens sista spelomgång med matcher på så skilda ställen som Tingsryd och Eksjö. Men trots att laget fick åka över 40 mil sammanlagt i ett rasande tempo blev det seger i båda matcherna.
Under sporthallen i Tingsryd blev det seger mot TKK:s lovande b-lag med 12-8 och i Eksjö vann HBK mot ett mycket ungdomligt EBOK med 16-3.

Bilden: Gunnar Bäckström gjorde en mycket bra match i Tingsryd då han slog 701 kägelpoäng.

– Skönt att vi kunde avsluta seriespelet med två segrar, men det var en jobbig resa som tog på krafterna, så det är skönt att det är gjort, summerar coachen Hasse Gustafsson, som dock inte var särskilt nöjd med lagets resultat.

– Nej, det blev inga särskilt höga slagningar vare sig i Tingsryds fyrbanorshall eller i Eksjö. Men i Tingsryd spelade vi på den 43 fot långa allsvenska profilen, en så lång oljeprofil har vi nog aldrig spelat på tidigare och i Eksjö var vi för trötta efter resan för att kunna göra oss själva rättvisa. Men huvudsaken var ju att vi vann, det gör ju att resan känns lite mer meningsfull. Tänk om förlorat båda matcherna, då hade det varit jobbigt, fortsätter coachen.

HBK kopplade mot Tingsryd ett klart grepp efter de fyra första serierna genom banparen Göran Wadman/Olle Assarsson samt Tobbe J/Tommy W. I de fyra sista rundorna blev det dock spännande, då Tingsryd framför allt spelade mycket bättre. Men HBK kunde hålla undan och vinna med 12-8.
Matchens bästa spelare blev Olle Assarsson som slog 766 banpoäng.
Bilden: Som de kulturestradörer HBK-spelarna är passade de trots tidsbrist på att stanna till vid den korvkiosk i Korsberga där tv-serien Ronny & Ragge spelades in i början av 90-talet. Till lagets bestörtning såldes dock ingen korv i korvkiosken längre utan bara pizza. Ett studiebesök vid Korsberga skola, där BK Boys under en höststorm för många år sedan fick övernatta, kunde dock inte genomföras.

Efter att ha klarat av en resa på närmare 18 mil blev det sedan dags att möta ett mycket ungdomligt Eksjö. Hemmalaget ställde upp med flera knattespelare, som visserligen var duktiga men inte lika rutinerade som HBK-ungdomarna. HBK avgjorde därför matchen redan i tredje serien då laget gick till ledning med 13-2. I sista rundan tröt både orken och intresset och EBK kunde snygga till siffrorna något, så matchen slutade 16-3 till HBK.
Bästa spelare i denna match belv Olle Assarsson på 719 följd av David Pettersson på 715 poäng. Noteras ska att HBK:s bästa poängplockare blev Eva Olsson som tog maximala fyra banpoäng tillsammans med Tommy Wadenrud.
Bilden: Eva Olsson blev tillsammans med Tommy Wadenrud lagets bästa poängplockare i Eksjö då de tog maximala fyra banpoäng tillsammans.

Det blev en intensiv säsongsavslutning för HBK. Tidigare i veckan spelade laget en flyttad match mot Södra BK i Cityhallen, där det blev förlust med 6-14.
Men tack vare de två segrarna i slutomgången hamnar HBK på en hedrande fjärdeplats i serietabellen, vilket måste sägas vara mycket bra med tanke på den spelarbrist klubben haft hela säsongen.
– Det är jättepositivt, men samtidigt har det varit en tuff säsong så många spelare tvingats dubblera i både a-o och b-laget. Till nästa säsong måste vi ta oss en rejäl funderare på hur vi ska göra. Alternativet att spela fyramannaserien med hcp känns inte särskilt attraktivt, konstaterar Hasse Gustafsson.