Team Baltzar är den mest framgångsrika klubben i RC Opens historia. Klubbens a-lag vann turneringen 2010 och 2011. Men innan det hade motalaklubbens farmarlag hunnit med att också vinna två gånger, 2007 och 2008. De senaste åren har dock Team Baltzar nöjt sig med att spela med ett lag, men nu är klubbens f-lag tillbaka i RC Open.
Baltzar F har inte ställt upp i RC Open sedan 2012, men är nu tillbaka med full kraft. Laget gick den här säsongen egentligen upp i division ett efter en imponerande seriesäsong och slutspel. Tyvärr blev det ingen uppflyttning då Baltzars a-lag i sista stund missade uppflyttning till allsvenskan. Baltzar F blir därmed en farlig motståndare för vilket motstånd som helst i RC Open, laget håller bra division ett-klass, men får handicap som ett division två-lag.
– Jättekul att Baltzar F är tillbaka igen med två lag. Det gör att vi kommer att få mycket bra klass på tävlingen den här gången också. Sen är det roligt att så många Baltzarspelare kommer att vara i Jönköping samtidigt. De blir ett stort gäng som kommer att sätta färg på turneringen, säger Björn Tisell, ordförande i HBK.
Baltzar F knep den sista lediga platsen i turneringen. Den näst sista platsen gick till division tre-laget IFK Borgholm som i sista stund upptäckte att de missat att anmäla sig.
– Vi saknade deras anmälan och började tro att de inte tänkte spela i år, men så dök den upp i sista stund. Det är kul att Borgholm kommer tillbaka igen. Det är ett gäng som varit med i flera år, det är ett bra lag med många trevliga spelare som vi gärna träffar igen, menar Björn Tisell, som kan konstatera att det som vanligt gick fort att fylla upp platserna i RC Open.
– Det är bara ett par veckor sedan vi började skicka ut inbjudningarna och redan nu är det fulltecknat. det är naturligtvis jättekul att klubbarna tycker vår turnering fortsätter vara intressant trots att den spelats i så många år. Men jag tror årets turnering kommer att bli något alldeles extra. De flesta av klubbarna har valt att bo på RC Hotel, alltså i samma byggnad som bowlinghallen. Det kommer att vara massor med bowlare på en och samma plats i två dagar. Som grädde på moset kommer svenska mästarna Team Clan att spela. Det kan inte bli annat än jättebra, säger Björn Tisell.