Förra säsongen hade HBK ett samarbete med JDIK gällande spel i HBK:s b-lag. Till den kommande säsongen utökas samarbetet. Spelarna i JDIK kommer att skriva individuella avtal med HBK och kan på så sätt spela i samtliga av HBK:s lag i seriespel, från a-laget i tvåan till reservlaget i femman eller sexan.
– Vi har under våren diskuterat en sammanslagning av klubbarna, men det visade sig vara svårare än vi räknat med. Detta eftersom Dövas spelare deltar i tävlingar som inte är sanktionerade av Svenska Bowlingförbundet och dessutom har flera medlemmar som representerar andra klubbar i seriesystemet. Om vi slagit ihop hade det systemet inte fungerat, berättar HBK:s ordförande Björn Tisell.
– Den lösning vi nu kommit fram till är både praktisk och enkel. Eftersom JDIK inte har något lag i nationella serien kan vi nu skriva individuella samarbetsavtal med samtliga spelare i klubben. Det gör att de får spela helt utan restriktioner i HBK:s olika lag. Dessutom finns JDIK kvar som egen förening och deras spelare kan representera den klubben i dövtävlingar, fortsätter han.
Anders och Mari från JDIK var med när HBK höll årsmöte i förra veckan. Anders kommer att bli lagledare för klubbens nya f-lag i division tre. JDIK får dessutom två platser i HBK:s styrelse.

Positivt från JDIK
Jönköping Dövas är också mycket positiva till samarbetet.
– Förra säsongen spelade vi bara med ett lag i fyrmannaserien och det var inte särskilt roligt. Nu får vi spela seriebowling på riktigt igen och det känns bra. Dessutom finns ju Dövas IK kvar, menar Anders Fagerberg, JDIK-spelare och efter HBK:s årsmöte också lagledare och UK för det nybildade farmarlag som nästa säsong ska spela i division tre.
HBK och Dövas kommer tillsammans att ha inte mindre än 28 spelare tillgängliga. Därför kommer HBK till nästa säsong att anmäla a-lag till spel i tvåan, nytt farmarlag i trean samt ett reservlag i Smålandsserien.
Björn Tisell är mycket nöjd över samarbetet med Jönköping Dövas. Klubbarna kommer tillsammans att under hösten ordna en kurs i teckenspråk så att spelarna i JDIK och HBK får det lite lättare att kommunicera med varandra. Under årsmötet fanns tolkar på plats.

HBK får starkt lag i tvåan
– Det verkar kanske lite väl tufft att anmäla ett farmarlag när a-laget är nykomling i tvåan. Men tack vare samarbetet får vi en betydligt bredare trupp och man får inte glömma bort att Dövas spelade med eget lag i trean bara för två år sedan, så rutinen finns, säger Björn Tisell, som också kan konstatera att HBK tack vare avtalet står tämligen starkt rustat inför division två-spelet i höst.
– Det lag som nu gick upp i tvåan är ungefär det samma som åkte ur för några år sedan. Skillnaden är att vi under åren i trean lärt oss mycket mer bowling tack vare att vi anlitat Ulf Sandblom som tränare. Vi är ett helt annat lag nu.
– Spelarna från JDIK blir dessutom en rejäl förstärkning. Klubben har ju flera landslagsspelare för döva och är vana vid att spela stora tävlingar, inte minst Annelie Karlsson och Ann-Louise Lindström som har både EM-, VM- och OS-medaljer. Med dem i laget kommer HBK definitivt inte att göra bort sig i tvåan, fortsätter Björn.