Nu är det klart hur kvalet till division två ska spelas. HBK kommer att möta tranåslaget Rubinen i en direkt avgörande match om en plats i den högre serien. Rubinen är en motståndare vi stötte på förra säsongen i trean. Den här säsongen har Rubinen spelat i tvåan och kom på femte plats i sin serie.

I kraft av bästa tvåa från division tre står HBK över första kvalomgången och går direkt in i andra rundan. För Rubinen gäller samma sak, tranåslaget blev bästa femma i sydöstra tvåan.
Men låt oss nu prata lite om marginaler, jättesmå – en lika liten chans som att en landslagsspelare i hockey skulle ställa upp i Tre kronor utan att få bra betalt – eller lika små som att TV 4 skulle kunna tänka sig att sända utan reklamuppehåll i mer än sju minuter. HBK har nämligen haft de väldigt små marginalerna på sin sida i serieavslutningen…
Laget kom tvåa i serien, men det kunde lika gärna blivit en tredjeplats. Kolla här:

Pelles spärr avgjorde
I näst sista seriematchen, mot FAIK, klarar Pelle en spärr i sista rutan och tack vare det vinner han och Tobbe Jansson den viktiga banpoäng (med två käglors marginal) som gör att HBK vinner matchen med 11-9.
I matchen mot Götene F avslutar Björn Tisell tredje serien med att slå tre strikar. Detta gör att han och Olle vinner sin banpoäng, med två käglor…
I sista serien gör Danne G precis samma sak, vilket gör att han och Anders tar sin banpoäng…med två käglors marginal. HBK vinner matchen med 11-9.
Men det är inte slut med det…

HBK bästa serietvåa
I rankingen inför kvalet har HBK också marginalerna på rätt sida. Laget lyckades bli bästa tvåa, vilket innebär en kortare väg i kvalet, men bara 0.1 poängs* marginal till näst bästa lag, Vingåker….
Poängen räknas ut genom att dela antalet inspelade poäng med antalet spelade matcher. HBK:s kvot blir 1.45…Vingåker fick nöja sig med 1.35…
Vingåker får tack vare det trassla sig igenom två kvalomgångar, för HBK räcker det med en.
Vi får se om den marginella trenden håller i sig även i kvalet för HBK…

Första helgen i maj
Om Svenska Bowlingförbundets spelprogram/kvaltabell stämmer kommer HBK att möta Rubinen första helgen i maj, den 3 eller 4, men helt klart är det inte, det kan lika gärna bli helgen efter. Det är inte heller klart var matchen ska spelas, det enda vi vet är att det blir neutral hall.
Vi ska väl också säga att kvallottningen för HBK:s kvalgrupp, till division två Sydöstra Götaland, bara är preliminärt klar. Det kan bli ändring av seedning och kvalmotståndare om något eller några lag inte ställer upp. Men så här ser det just nu*:

Vinnarcupen (segr till Div 2)
BK 46 – Örnen F
Vimmerby F – Mörlanda

Kvalomg 1 (segr till Omg 2)
Swedoor – Cahoot F
Flax F – Falköping
Oskarshamn F – Mjölby F
Vingåker F – Lejonen
Eksjö F – Domino F

Kvalomg 2 (segr till Div 2)
Vetlanda – segr Swedoor/Cahoot F
BK 62 – segr Flax F/Falköping
Pondus – segr Oskarshamn F/Mjölby F
Förl BK 46/Örnen F – segr Vingåker F/Lejonen
Förl Vimmerby F/Mörlanda – segr Eksjö F/Domino F
Rubinen – Huskvarna
Glasriket – Sture

* Har du frågor om kvalet kan du ringa…öhh, nån som begriper…förslagsvis nån professor på Göteborgs universitet som doktorerat i ämnet slump..