Den viktiga toppmatchen mot Falköping blev precis så dramatisk som väntat. HBK vann till slut med 11-9 efter en gastkramande avslutning. I sista serien tog HBK två nödvändiga banpoäng genom att comebackande Pelle tillsammans med Tobbe Jansson vann med bara två käglor, samtidigt som Hasse och Leszek spelade sitt livs bästa bowling och vann sin serie.
– Usch, det var ohyggligt spännande ända in i det sista. Fantastiskt skönt att vi kunde vinna till slut, men det här tog på nerverna, suckar coachen Bosse Thisell, som var märkbart tagen efter drabbningen.
– Det var ju en så viktig match. Nu har vi chansen att bli tvåa i serien om vi vinner nästa match också. Hade vi förlorat skulle Fallköping säkrat andraplatsen i stället. Falköping var det bästa lag vi mött på hemmaplan, så här nära har vi inte varit att förlora hemma i Rosenlund på hela säsongen, fortsätter han.

Matchen svängde
Det blev säkert en match helt i publikens smak. Vilket lag som hade övertaget svängde från serie till serie och till och med under serierna. HBK inledde bäst och var efter första halvan av första serien i ganska klar ledning, men i slutet av omgången tog FAIK över och kunde vinna med 4-1.
Andra serien var däremot HBK:s helt och hållet, där blev det seger med hela 5-0 efter mycket bra spel från hela laget.
– Starkt att vi kunde vända så direkt. Tack vare det fick vi ett litet övertag och FAIK fick kämpa i motvind resten av matchen, konstaterar Bosse.
Tappade diffen i tredje
HBK var sedan nära att avgöra matchen i tredje serien. Länge ledde hemmalaget med först 5-0 och sedan 4-1. Men till slut fick HBK nöja sig med 3-2 och ledning 9-6 inför sista.
– Vi kunde avgjort där, men tappade diffen med tio käglor i sista rutan. Då kändes det faktiskt lite jobbigt inför sista rundan, säger coachen.
Sista serien blev dramatisk. HBK var tyngda av stundens allvar samtidigt som FAIK anade att de hade möjlighet att vända matchen. Västgötalaget kopplade tidigt grepp om händelserna och gick till ledning på alla fyra banparen.
– Då såg det riktigt illa ut, men som tur var gav vi inte upp, säger Bosse.

Hasse och Leszek storspelade
Det var nämligen då matchens hjältar visade sig för första gången. Hasse och Leszek, som i de tidigare serierna knappast spelat på topp, började sätta den ena striken efter den andra. När det var två rutor kvar blev det klart att de skulle vinna sin serie och ge HBK minst oavgjort.
– Skitkul att det äntligen stämde för oss. Extra bra att det kom i ett så viktigt läge, säger en mycket nöjd Leszek Graniczka efter matchen.
Fler matchhjältar
Men HBK hade fler matchhjältar. Pelle Thisell gjorde en efterlängtad comeback efter att ha varit borta nästa hela säsongen. Tillsammans med Tobbe Jansson kom han ofrivilligt i blickpunkten när matchen skulle avgöras. I sista rutan var Pelle tvungen att spärra för att rädda banpoängen till HBK. Han klarade det och det blev seger i banparet med två ynka käglor.
– Jag var något fruktansvärt nervös. Ni ska veta att jag i rutorna innan missat två spärrar i rad. Men jag flyttade en ribba extra och lyckades klara det, säger en lättade Pelle Thisell.

Siktar på andraplatsen
Matchens bäste spelare blev dock Olle Assarsson som slog 773 kägelpoäng. Flest banpoäng tog Anders Almqvist/Dan Gunnarsson som knep tre av fyra möjliga. Tobbe Jansson tog också tre banpoäng varav de två sista tillsammans med inhoppnade Pelle.
– Jättekul att Leszek och Hasse fick till det så bra, och jättekul att Pelle äntligen är tillbaka igen. Men jag tycker att hela laget gör en verkligen bra match. VI krigar och kämpar hela tiden, det kommer vi att ha nytta av i kvalet, säger Bosse.
Tack vare segern är kvalplatsen till tvåan nu definitivt säkrad och HBK är just nu på andra plats i tabellen.
– Men vi måste vinna nästa helg också, då vi möter Götene här hemma i Rosenlund. Självklart siktar vi på att bli tvåa i serien, då får vi förhoppningsvis en något lättare väg i kvalspelet, säger coachen