…och vips blev säsongen helt plötsligt en månad längre. HBK ska för andra året i rad spela kval till division två. det blev klart efter storsegern mot hårdaste konkurrenten Oden F2 med 17-3. När JKK efter dessutom också vann mot falköpingslaget blev det HBK:s biljett till kvalet.
Bilden: HBK fick hjälp av JKK F att fixa en kvalplats till division två.

Det var flera resultat som gick HBK:s väg. JKK F:s seger i matchen efter mot Oden F2 med 12-8 samt att Hjo BK samtidigt överraskande förlorade hemma mot Södra F avgjorde till HBK:s fördel. Resultaten gör att de båda västgötalagen nu ligger allt för långt efter.
– Nu har vi tre poäng försprång till Oden F2 och fyra till Hjo. Det kan de inte ta in, de har bara en match kvar att spela, konstaterar spelande coachen Hasse Gustafsson.
– De två sista matcherna i Tibro och Hjo nästa helg blir därför betydelselösa, men vi får väl ta det som träning inför kvalet, fortsätter han.
Nackdelen är dock att säsongen på grund av kvalet blir en hel månad längre. Första kvalomgången spelas på grund av påskuppehållet inte förrän i första helgen i maj. Går HBK vidare till andra omgången spelas dem 11 eller 12 maj.
– Det är ett alldeles för långt uppehåll, särskilt då man ska spela så viktiga matcher. Serieprogrammet är pressat, men man tycker ju att planeringen kunde varit bättre, säger coachen.
Vilket motstånd HBK kommer att få avgörs inte förrän i sista rundan. HBK kommer i första kvalrundan att ställas mot näst bästa tvåan från division tre. I dagsläget står det mellan tre lag; Cyrus från nordöstra serien samt Emmaboda och Domino F från östra serien. Däremot är det klart vilket motstånd det blir om HBK går till slutkval, då väntar derby mot JBS/Boys.
Matchen mot Oden F2 blev egentligen en ganska tråkig tillställnng trots att det var en viktig match för HBK. Oden F2, som skickade ett ungdomligt lag, kunde inte alls hänga med så HBK var redan efter de två första serierna i ledning med 8-2. När HBK sen vann tredje serien och gick till ledning med ointagliga 13-2 var matchen avgjord. Resultatet fastställdes till 17-3 efter att det blivit seger med 4-1 i sista serien.
– Nej, det blev inte mycket till match trots att vi inte hade alla a-lagspelare på plats. Samtidigt blev det en bra möjlighet för de som inte är ordinarie att visa upp sig, säger cocahen.
Bäste spelare i HBK blev Olle Assarsson som slog 767 poäng och tog maximala fyra banpoäng ihop med Dan Gunnarsson, som slog 744. Näst bäst i HBK blev David Pettersson som slog 752 poäng och tog fyra banpoäng ihop med Tobbe Johansson. Det kan noteras att Björn Tisell var tillbaka i laget efter sin fotskada och slog klart godkända 692 poäng.